Vedeli ste že...? III. časť
Publikované 03.11.2018 v 11:40 v kategórii Postrehy, prečítané: 226x
Milánsky dóm sa pýši 3400 sochami, ktoré sa nachádzajú na jeho fasáde. No vedeli ste, že v ľavom hornom rohu nad hlavnou bránou katedrály sa nachádza aj "Socha Slobody"? Táto socha s názvom Nový zákon sa datuje do roku 1810 a je umeleckým dielom talianskeho sochára Camillo Pacetti, ktorým sa nepochybne inšpiroval Frederic Auguste
Bartholdi a v roku 1885 postavil Sochu Slobody.

Taliani prevažne píšu tlačeným písmom (stampatello) no vedeli ste, že verzia niektorých písaným písmeniek je mierne odlišná od tej slovenskej? Čiže ak niekdy nedokážete prečítať nejaké slovíčko, nemusí to byť len vina “škrabopisu.”
L´aceto balsamico
Blasamico je typický produkt z Modeny a okolia. No zamysleli ste sa niekedy prečo jeho cena siaha až do takej výšky? Celá záhada je v jeho výrobe a dozretí. Zo 100 kg hrozna dostanete okolo 70l muštu , ktorý sa následne varí 10 až 12 hodín pri teplote 80°C zásadne na otvorenom priestranstve, aby sa dosiahol požadovaný slad. Mušt je následne preliaty do drevených sudov, kde žijú prírodné baktérie, ktoré stiahnu nadmerný slad a začíta jeho fermentácia. Tretia a posledná fáza je zretie Balzamika, ktoré sa pohybuje okolo 12- 25 rokov, počas tohto procesu sa ocot prelieva, aby sa baktéria, ktorá zapríčiňuje fermentáciu udržala pri živote. Až po 13 roku starnutia sa ocot prelieva len raz za rok. Samozrejme, musíte rátať s následnou anjelskou daňou, čiže z pôvodných 70l muštu nám ostane cca 10- 7 litrov, v závislosti od starnutia.
Prvý ocot (D.O.C), ktorý sa dostane na obchodné pulty je ten, ktorý dozrieval minimálne 13 rokov!
Komentáre
Celkom 0 kometárov