Talianskoposlovenskykultúra 100x inak

Teraz trocha Číny

Publikované 07.06.2015 v 19:46 v kategórii Iné, prečítané: 193x

Už máte kúpený opaľovací krém? Ten, s vysokým obsahom betakaroténu po ktorom budete ako uhlíky ..? ;-) v Číne si s týmto hlavu nelámu. Všimli ste si niekedy, že Číňania počas leta všade chodia s dáždnikmi a sú stále bieli ako stena? Je to kvôli tomu, že tam sa opálené telo považuje za škaredé, priam neslušné. Moje čínske kamarátky v tomto období nepublikujú žiadne fotky, pretože by im od rodičov okamžite prišla spiatočná letenka za neslušné správanie :D Čo dodať, každá krajina má svoj ideál krásy.                                            

Keď som začala bývať s mojou spolubývajúcou, jedného dňa sa ma spýtala, či pijeme teplú vodu – moja odpoveď bola:,, Áno, čaj.“ No v Číne sa okrem čaju pije aj teplá voda. Každý čínsky študent je vybavený termoskou, do ktorej si ráno naleje vriacu vodu, ktorú počas dňa pije...Vraj je to prospešné pre telo. Týmto si mimochodom odôvodnia všetko čo my Európania považujeme za zvláštne. 

Keď už sme u tých tekutín, kávu nemajú veľmi v obľube a kaviareň nájdete maximálne vo väčších mestách a aj to sa budete cítiť ako keby ste hľadali ihlu v kope sena. (ani sa im nedivím, káva z ázijských krajín je kyslá a obsahuje plesne,.. a preto nám Slovákom chutí 100% arabika , ktorá má kyslý podtón, pretože v období režimu sa káva dovážala najmä z Vietnamu). A pýtate sa ako fungujú počas dňa? Jednoducho, oni si totiž doprajú každodennú, výdatnú siestu a večer neponocujú. Ak sa prejdete po Siene (kde momentálne študuje okolo 600 čínskych študentov), všimnete si, že si zdriemnu všade! (na zastávkach, v autobusoch, v knižniciach aj na chodbe, kým čakajú na prednášku). Ich najobľúbenejšia poloha je spiderman ;-)


A čo sa týka čínskej kuchyne? Je pravda, že naša „európska“ je chutná, no už ste ochutnali originál? Tu je pár rád ako na to:

  • Číňania nejedia žiadnu zeleninu v surovom stave! Všetko dajú uvariť alebo pražiť s množstvom slnečnicového alebo arašidového oleja(dokonca aj zelený šalát), zeleninové šaláty sú u nich považované za západnú kultúru. Cézar šalátu by ste sa asi nedočkali.
  • Pri stolovaní sa neželá „dobrú chuť“, ale ako prejav úcty a že Vám chutí sa vyjadruje mľaskaním a odgrgnutím. Môžete jesť aj s otvorenými ústami.
  • Už som si zvykla, že Taliani nado mnou krútia hlavou. Tu v Taliansku sa totiž zje najskôr cestovina alebo rizoto a potom samotné mäso so zeleninou a chlebom. ( Treba si vychutnávať každú chuť osobitne) Nie ako u nás - všetko dokopy. No nad čínskym spôsobom jedenia sem tam krútim hlavou aj ja. Miešajú sladké so slaným.Napríklad:Obľúbené jedlo mojej spolubývajúcej je kus-kus s ovocím a medom, posypaný mortadellou či prosciuttom.
  • Jednou z pochúťok, ktoré si môžete objednať v Číne je pečená korytnačka plnená (celým) kurčaťom.
  • A teraz niečo pre pivárov: v severnej časti Číny sa čapuje pivo do igelitovej tašky. Vinárov budem musieť sklamať: víno sa v Číne nepije ani nevyrába. A čo používajú pri omši? ...Ovocný džús :)
  • Ak sa budete rozprávať s nejakým Číňanom o ovocí a zelenine a spomeniete napríklad marhule či egreše, nedivte sa, že bude na Vás pozerať ako žaba z prachu. V určitých častiach Číny takéto ovocie jednoducho neexistuje. No na druhej strane ako zareagujete keď sa Vám bude rozplývať nad sladkou chuťou ovocia liulian ...?dorastá do veľkosti žltého melónu a najlepšie sú z Thajska 

Komentáre

Celkom 0 kometárov

  • Neregistrovaný uživatel

    Meno: Prihlásiť sa

    Blog:

    Obsah správy*:

    Kontrolní kód*:
    Odpovedzte na otázku: Čo je dnes za deň?