ŠPANIELSKO VS. TALIANSKO
Publikované 22.09.2015 v 09:01 v kategórii Iné, prečítané: 760x
Toto leto som dostala za odmenu jazykový kurz vo Valencii. Počas môjho pobytu som zažila španielsky mañana lifestyle, ktorý stojí za pár riadkov ;-)
Predstavte si talianov z juhu, ktorí majú všetko tak povediac na saláme, majú čas a užívajú si život. Španieli si ho užívajú ešte viac. Nikto sa nikam neponáhľa, slová ako nervozita a stres v ich slovníku jednoducho neexistujú. Takto spokojní a vysmiati ľudia sa v Európe len tak nenájdu. Jediné čo ich „trápi“ je rodina a dobre sa najesť- čo je samozrejme základ aj pre Talianov, no v Španielsku okrem "dobre" je aj veľa. Čo sa niekedy o talianskych reštauráciách nedá povedať. Okrem iného taliani sú príliš upnutí na tradíciu a štýl jedenia, Španieli sú benevolentnejší.
A večerná zábava? Najskôr od 22:00 ( polhodinové meškanie nie považované za meškanie). Ak si idete sadnúť okolo jedenástej na sangriu do baru a nechcete jesť tak sa pozastavujú nad tým, prečo ste tak skoro večerali... často krát sa stávalo, že ľudia zo Severu Európy išli do „hajan“ a tí z juhu do ulíc ;-)
Čo sa týka ekonomického hľadiska, Španielsko je oveľa lacnejšie ako Taliansko (česť výnimkám ako je napríklad Barcelona). Obedové menu s nápojom a dezertom sa pohybuje okolo 8 – 12 € a vstupy do historických pamiatok sú mnoho krát len symbolické ( 1–2€)
Doprava: Na španielskych diaľniciach je max. rýchlosť 120km/h, a vláda ju chce v priebehu roka znížiť na 110km/h, aby sa ušetrilo za benzín, pretože autá veľa žerú... no politici sa nejako prerátali s tým, že výmena všetkých dopravných značiek nebude tiež zadarmo.
A ako sa jazdí v mestách? Dalo by sa to prirovnať neapolskému štýlu (kde sa na kruhovom objazde jazdí zásadne rovno). Oranžová farba znamená zrýchliť – ak zastavíš čaká ťa symfónia klaksónov. Prechod predchodcov je častokrát verejne ignorovaný... možno aj preto má Španielsko zdravotníctvo na veľmi vysokej úrovni... ;-) Napríklad operáciu Vám hradí štát – jedným problémom je, že ste zapísaný do poradovníka, čiže na zákrok môžete čakať aj pol roka.
Gastronómia: ryby, ovocie, zelenina, či pečivo je rovnaké ako v Taliansku, pizzu a cestoviny neodporúčam radšej si doprajte ryžu a zemiaky. Čo sa týka mäsitých pokrmov, používajú veľa oleja (aj slnečnicový) – čo mi trocha pripomínalo slovenský štýl varenia. Veľa vyprážaného no, number one je jednoznačne hamburger s pivom a hranolkami. Ak sa aj prechádzate mestami nájdete tu veľa fast-food reštaurácií typu Burger King či McDonald a ich typické cervecerie (pivárne). Toto v Taliansku nie je až tak rozmohnuté, tam skôr prevláda kebab alebo malé predajne kde si môžete kúpiť pizzu do ruky.
Typickými produktami sú jamón (prosciutto), chorizo (saláma) a veľa iných mäsových výrobkov ako napríklad jaternice ... A ich typické jedlá? Každý región má, samozrejme, svoje vlastné jedlá no pre celé Španielsko platí jednoznačne paella, tapas a španielska omeleta. Všetko to môžete zapiť cavou či sangriou.
Paella: tento recept sa narodil v malom mestečku vzdialenom len 12km od Valencie. Je to šafránové rizoto s kuracím a králičím mäsom, zelenými fazuľkami a slimákmi.
Nazývané paella valenciana.
No existuje aj verzia s morskými plodmi.
Paella del marisco.
Ak si objednáte v reštaurácii paellu, musíte rátať s tým že príprava trvá minimálne 20 min a často krát vám prinesú porciu pre dve osoby.
Španielska omeleta – nazývaná aj tortilla de patatas. Je to omeleta so zemiakmi vo forme torty. Podávaná najmä na raňajky.
Tapas – zvyk tapas mi trocha pripomína talianske aperitivo. Vznikol v španielskych vinárňach a pivárňach. Karafa vína alebo krčah piva sa zakrýval malým tanierikom, aby sa otravné muchy nedostali dnu. Šikovní obchodníci za účelom zisku začali na taniere servírovať obložené chlebíčky jamonom alebo chorizom... a následne aj kasírovať tieto malé jednohubky. Takto sa rozmohlo tajomstvo tapas, ktoré má v súčasnosti neskutočné veľa podôb – môžete dostať Fazuľky, ančovičky, olivy, nakrájanú jaternicu, ale aj mexické nachos so salsami ...
Sangria
–z najhoršieho to
najlepšie. Tradičný a najlepší recept na sangriu: Kúpte to najlacnejšie
červené víno v supermarkete, nakrájajte doň ovocie, pridajte veľa cukru ..
necháme odstáť jeden dva dni. Ak si budete objednávať v nejakom bare
Sangriu, dávajte si pozor aby ste nepovedali Sandía, pretože Vám prinesú koktail
z červeného melónu ...
Komentáre
Celkom 0 kometárov