Talianskoposlovenskykultúra 100x inak

ROZMANITOSŤ V KUCHYNI

Publikované 27.01.2016 v 21:52 v kategórii Postrehy, prečítané: 302x

Nedá sa povedať, že talianská kuchyňa je úplne zdravá a mala by byť vzorom pre náš stravovací jedálniček – pár piškótov, či croissant na raňajky, tiramisa poobede a o polnoci pizza, nevedú 2x k vzornému stravovaniu.... samozrejme všetko závisí od osobného životného štýlu. No to, na čo by som chcela poukázať je variabilita talianskeho jedálnička (z ďaleka to nie je len cestovina a pizza) A ich strava sa nezužuje len na rožky, zemiaky či ryžu no ponúka a využíva oveľa širší okruh potravín. Taliani neposudzujú z čoho je uvarené jedlo, ale ako chutí – ak poviete niekomu na Slovensku, že ste mali na obed špaldovú polievku, tak sa Vás spýta či ste boli v nemocnici. No Talian sa Vás opýta či bola pripravená správne. A tu je pár nápadov ako obohatiť Váš jedálniček :)


Zuppa di farro (špaldová polievka)


Caponata

Tradičný recept je z baklažánu, no podľa mňa verzia z cukín je chutnejšia. Ak budete pripravovať baklažán, pred varením ho nasolte aspoň na 15 min kým nepustí šťavu, zbavíte ho tým trpkosti a do jedla odporúčam pridať aj trocha octu.

Podáva sa ako príloha k rybám alebo len tak s chlebom.


Cicoria

Druh, trpkej byliny, ktorá sa udusí s cesnakom a je výbornou prílohou k mäsu. Jedinou nevýhodou pre Slovákov je tá, že rastie len v Taliansku.


Orzo (Jačmeň)

Talianska kuchyňa využíva aj tento u nás nie veľmi slávny druh obilniny. Napríklad na spôsob hubového rizota.

Alebo ako studený šalát so zeleninou.


Sformato

Zeleninová torta - akákoľvek zelenina no najčastejšie nájdete verziu z mrkvy a zemiakov alebo zo špenátu.


Kuracie na parmezáne

Čo sa týka mäsa Taliani ho najčastejšie pripravujú len tak na prírodno s olivovým olejom, smotanové alebo syrové omáčky tu nájdete len ojedinele ...skôr vám všetko hodia do rajčinového pretlaku. No jeden z veľmi chutných receptov sú kuracie kúsky podusené s citrónom a parmezánom a nakoniec čerstvá rukola :)


Čo sa týka kvality:

Ak sa prejdete po talianskych supermarketoch, zistíte že v niektorých reťazcoch ponúkajú produkty BIO za nižšie ceny ako tie bez označenia. A ak nahliadnete do nákupných košíkov – základ vždy tvorí veľa zeleniny a ovocia, samozrejme, mäso, ryby a syry. Čo sa týka na výber z pečiva: v regáloch prevažuje výber z celozrnnej múky, pretože tieto produkty sú oveľa žiadanejšie.

No ich nakupovanie je aj niekedy komická scéna pretože ich vidíte behať po obchode s čítačkou kódov a prikladať ju ku každému produktu, ktorý dajú do košíka. Čítačka im totiž počíta cenu nákupu. Na druhej strane sa ušetrili trápnych situácií u pokladne.

Komentáre

Celkom 0 kometárov

  • Neregistrovaný uživatel

    Meno: Prihlásiť sa

    Blog:

    Obsah správy*:

    Kontrolní kód*:
    Odpovedzte na otázku: Čo je dnes za deň?