Talianskoposlovenskykultúra 100x inak

ROZMANITOSŤ V KUCHYNI

Publikované 27.01.2016 v 21:52 v kategórii Postrehy, prečítané: 422x

Nedá sa povedať, že talianská kuchyňa je úplne zdravá a mala by byť vzorom pre náš stravovací jedálniček – pár piškótov, či croissant na raňajky, tiramisa poobede a o polnoci pizza, nevedú 2x k vzornému stravovaniu.... samozrejme, všetko závisí od osobného životného štýlu. No to, na čo by som chcela poukázať je variabilita talianskeho jedálnička (z ďaleka to nie je len cestovina a pizza) Ich strava sa nezužuje len na rožky, zemiaky či ryžu no ponúka a využíva oveľa širší okruh potravín. Taliani neposudzujú z čoho je uvarené jedlo, ale ako chutí – ak poviete niekomu na Slovensku, že ste mali na obed špaldovú polievku, tak sa Vás spýta, či ste boli v nemocnici. No Talian sa Vás opýta či bola pripravená správne. A tu je pár nápadov ako obohatiť Váš jedálniček :)


Zuppa di farro (špaldová polievka)


Caponata

Tradičný recept je z baklažánu, no podľa mňa verzia z cukín je chutnejšia. Ak budete pripravovať baklažán, pred varením ho nasolte aspoň na 15 min kým nepustí šťavu. Zbavíte ho tým trpkosti. Odporúčam pridať aj trocha octu.

Caponata sa podáva ako príloha k rybám alebo môže predstavovať ľahkú letnú večeru.


Cicoria

Druh, trpkej byliny, ktorá sa udusí s cesnakom a je výbornou prílohou k mäsu. Jediná nevýhoda je tá, že rastie len v Taliansku.


Orzo (Jačmeň)

Talianska kuchyňa využíva aj tento, u nás nie veľmi slávny, druh obilniny. Napríklad na spôsob hríbového rizota.

Alebo ako studený šalát so zeleninou.


Sformato

Zeleninová torta - akákoľvek zelenina no najčastejšie nájdete verziu z mrkvy a zemiakov alebo zo špenátu.


Kuracie na parmezáne

Čo sa týka mäsa Taliani ho najčastejšie pripravujú len tak na prírodno s olivovým olejom, smotanové alebo syrové omáčky tu nájdete len ojedinele ...skôr vám všetko hodia do rajčinového pretlaku. No jeden z veľmi chutných receptov sú kuracie kúsky podusené s citrónom a parmezánom a nakoniec čerstvá rukola :)


Čo sa týka kvality:

Ak sa prejdete po talianskych supermarketoch, zistíte, že v niektorých reťazcoch ponúkajú produkty BIO za nižšie ceny ako tie bez označenia. A ak nahliadnete do nákupných košíkov – základ vždy tvorí veľa zeleniny a ovocia, samozrejme, mäso, ryby a syry. Čo sa týka pečiva: v regáloch prevažuje výber z celozrnnej múky, pretože tieto produkty sú oveľa žiadanejšie.


No ich nakupovanie je niekedy komická scéna. Taliani behajú po obchode s čítačkou kódov a prikladajú ju ku každému produktu, ktorý dajú do košíka. Čítačka im totiž počíta cenu nákupu. Na druhej strane sa ušetrili trápnych situácií počas platenia. 

Komentáre

Celkom 0 kometárov

  • Neregistrovaný uživatel

    Meno: Prihlásiť sa

    Blog:

    Obsah správy*:

    Kontrolní kód*:
    Odpovedzte na otázku: Čo je dnes za deň?