ROUND-TRIP MODENA
Publikované 21.10.2019 v 21:18 v kategórii Mestá a umenie, prečítané: 404x
Áno, priznávam, už dlho som nenapísala ani čiarku, ale to nezamená, že som zavesila moje túlavé topánky na háčik a stala som sa „žienkou domácou“ :D ... práve naopak! Modena už bola dlho v mojom bucket list, tak prečo si nedopriať menší kultúrno – gastronomický zážitok, keď máte tú možnosť.
Tak teda pár základných informácií na úvod. Modena sa nachádza v regióne Emilia-Romagna a je preslávená pre svoj balzamikvý ocot. Tak ako Bologna aj Modena má portici,čo je super v nepriaznivom počasí (hlavne pre tých ako ja, ktorým sa nikdy nechce nosiť dáždnik :D) a v lete vám ponúknu príjemný chládok. Ak sa chystáte do Modeny, nudiť sa určite nebudete. Bude vás čakať nabytý deň plný zážitkov.
Na začiatok vám odporúčam, aby ste si kúpili jednotný UNESCO lístok (dostanete ho v Informáciách na hlavnom námestí). Stojí 6€ no v cene máte zahrnutý vstup do múzea dómu, do mestského palácu, vežu Ghirlandina a prehliadku výrobne balsamica spojenú s prednáškou a ochutnávkou, tú je treba zarezervovať hneď pri kúpe lístku, keďže počet ľudí je limitovaný, no určite odporúčam. Dozviete sa celý výrobný proces a okrem iného ochutnáte 25- ročné balsamico (100ml sa pohybuje okolo 80€. Hold, za kvalitu sa platí, no po tej prednáške pochopoíte odkiaľ zobrali tú cenu).
Bazilika sv. Geminiana
Modenský dóm sa začal stavať v roku 1099, v období keď sa katolícka cirkev začala pomaly, ale isto rozširovať a upevňovať svoju moc. V tomto nádhernom gotickom chráme, je v krypte, ktorá sa nachádza za oltárom, pochovaný patrón mesta, sv. Geminiano. Zaujímavosťou je, že hrobku svätca každoročne otvoria. Vždy 31. januára po dobu jedného týždňa, aby sa mu mohli modenčania pokloniť a poďakovať za jeho ochranu.
Ak sa chystáte na omšu, odporúčam vám tú večernú. Počas omše je vysvietený oltár, no vy sedíte v prítmí – čo dodá celému chrámu nádhernú atmosféru.
V múzeu nájdete rôzne relikvie svätcov, ale aj tento prenosný oltár, ktorý patril patrónovi mesta. Keď ste sa pozastavili nad tým, prečo práve prenosný oltár, tu je vysvetlenie: v období keď žil sv. Geminiano, náboženstvo nebolo rozšírené, a kňazi, ktorí putovali po osadách hlásať a rozširovať evanjelium, používali práve takéto prenosné oltáry, aby mohli slúžiť sv. omšu kdekoľvek.
A takýto nádherný výhľad vám bude odmenou ak potrápite svoje lýtka a spravíte si menší „výstup“ na torre Ghirlandina.Táto veža (87m), býva častokrát turistami považovaná za zvonicu, no nie je tomu tak. Bola pristavená až neskôr a jej zvon ohlasoval otváranie mestskej brány alebo slúžil ako siréna, kedy hlásil nebezpečenstvo.
Ďalším z kostolov ktoré stoja za návštevu sú, kostol sv. Augustína.Jeho baroková prestavba a výzdoba vám jednoducho vyrazia dych.
A kostol sv. Františka. Za povšimnutie stojí zaujímavá grotesktná výzdoba stropu.
Samozrejme, bez labužníckeho zážitku by to nešlo ani tentokrát. Okrem pravého balzamikového octu, ktorý ochutnáte počas návštevy „balzamikárne“ sa Modena pýši svojimi typickými jedlami ako sú Tortellini, Parmigiano reggiano , ciccioli(škvarky), či Crescentine alebo Borlengo (slaná palacinka potretá modenským pestom). Modenské pesto nemá ani zďaleka nič spoločné s tým janovským. Je totiž pripravované z bravčovej masti, rozmarínu a cesnaku. A na vytrávenie? Predsa ich lokálne červené víno Lambrusco. Rozhodne navštívte aj miestnu tržnicu: mercato Albinelli.
A ak vám ostal čas, môžete si zájsť aj do múzea Ferrari, či navštíviť Pavarottiho rodný dom. Áno, Modena je rodiskom práve týchto dvoch velikánov: Enza Ferrari a Luciana Pavarottiho.
Sudy v ktorom sa uskladňuje balsamico sa nezatvárajú, aby kvas mohol neustále pracovať. Zatvoria ich len počas len počas letných mesiacov, aby sa predišlo nadmernému vyparovaniu.
Komentáre
Celkom 1 komentár
Anonymný 29.10.2019 v 21:41 Je v Modene krásne.