Talianskoposlovenskykultúra 100x inak

PÁR STEREOTYPOV O TALIANSKU

Publikované 04.06.2015 v 20:56 v kategórii Postrehy, prečítané: 1134x

  • Ak niekto povie talianska kuchyňa, prvé asociácie sú: pasta, pizza, caffé. No nie je to tak celkom pravda. Skôr by som povedala, že v Talianskej gastronómii platí:  zaužívané stereotypy od mamičky, kvalita na úkor kvantity a v neposlednom rade pestrosť. Napríklad vo Florentínskej tržnici dostanete aj takéto pochúťky:

  •                                               mušľová polievka
  •                                             
  • alebo tu nájdete aj typické  varianty z mäsa ako florentínsky steak či opečené klobásy
  • a samozrejme nikdy nemôže chýbať talianske "gelato" 
  • Taliansko to je len more, slnko a prázdniny. Je pravda, že Taliani sú zaťažení na more (najmä na to sardínske) a dokážu si užívať momenty voľna ako málo kto zo Severnej Európy, no každodenný život, je uponáhľaný a dosť komplikovaný. Dokonca by som povedala, že je rýchlejší a niekedy aj hektickejší ako u nás na Slovensku. Napríklad môžete počítať s tým, že štrajky hromadnej dopravy sú tu skoro na dennom poriadku.
  • Talianske manželstvo: toto nie je stereotyp toto je fakt. U nich neexistuje tichá domácnosť, tam sa háda rozpráva a kričí stále a o všetkom. Talian pred tým, než začne nejakú debatu vie ako dopadne .. no bude debatovať, diskutovať a hádať sa aj niekoľko hodín,... čo k tomu dodať –robí to jednoducho pre pôžitok z rozprávania.
  • Pozdrav “ciao bella, ciao bello“ nemyslite si hneď, že vás pokladajú za modelku alebo za modela. Je to len rečnícka figúra. Tu sa tak zdraví 90% obyvateľstva. A menšia poznámka pre chlapov: to, že si dá chlap s chlapom pusu na líce je absolútne normálna vec ;-)
  • Ak ide Slovák na pizzu, tak sa cíti tak „taliansky ideme si na pizzu tak si dám k tomu aj dobré vínko .. v Taliansku by to asi „nepredýchali“. Tu sa pizza je zásadne s pivom alebo kolou. Víno je doplnok k mäsu a rybám. No nedivte sa ak na Sicílii uvidíte rodičov ako lejú 13-ročným deťom trocha vína do pohára. Pre nich je to samozrejmá vec, učia ich už od malička čo k čomu ide. A práve preto Taliani víno nevnímajú ako alkohol. (pre nich víno je niečo podobné ako u nás nealkoholické pivo)
  • Kečup zásadne len s párkami, hranolkami a hamburgerom .. ak si vypýtate kečup k cestovine alebo mäsu, pre nich je to dehonestácia jedla. No každá minca má dve strany, oni sa zasa nevedia „dojesť“ dressingom nazývaným salsa rosa (ružová salsa) čo je zmiešaný kečup s majonézou. Zväčša ju jedia ku krevetám a hranolkám.Tatárska omáčka v Taliansku neexistuje! Nájdete variant ktorý sa nazýva salsa tatara, no ten sa na našu Tatarku ani len nepozrel ;-))

Komentáre

Celkom 0 kometárov

  • Neregistrovaný uživatel

    Meno: Prihlásiť sa

    Blog:

    Obsah správy*:

    Kontrolní kód*:
    Odpovedzte na otázku: Čo je dnes za deň?