Il Caffé
Publikované 27.05.2015 v 23:12 v kategórii Postrehy, prečítané: 228x
Jednou z hlavných asociácií Talianska je káva. V Taliansku má káva dlhú tradíciu a samozrejme je neoddeliteľnou súčasťou kultúry. Taliani dovážajú len kvalitnú kávu a ich kávové zmesi sú preslávené po celom svete nie len pre ich dlhú tradíciu, ale aj vynikajúcu chuť. To znamená, že kdekoľvek prídete a dáte si espresso je „pitné“ – povedzme, že kávu tu môžeme rozdeliť na dobrú a lepšiu. Na Slovensku na pitnú a nepitnú ;-).
Možno by ste si nemysleli, ale nie všetci Taliani sú vyslovene kávičkári. Nájdu sa aj takí, ktorí kávu priam neznášajú. No teraz k podstatnej otázke: Kedy a ako sa pije káva v Taliansku? Na raňajky to je sladké cappuccino s croissantom a zásadne sa všetko zapije čerstvou pomarančovou šťavou. Počas dňa, samozrejme, len postojačky. Pre Slováka veta: „idem si na kávu“ znamená, že ide do kaviarne, kde sa stretne s kamarátmi posedí, spapá nejaký ten cheesecake ...Ak v Taliansku po vete „prendiamo il caffe“ (čo doslovne znamená zoberieme kávu) nasleduje táto situácia: Talian vojde do baru, pozdraví sa na celé hrdlo, objedná kávu (zväčša espresso), vysype 2 balíčky cukru, vypije na ex, hodí barmanovi euro a s úsmevom odchádza. Celá záležitosť trvá 3- 5 minút (ak Vám barman nemá vydať tak 6 ;-) ) Zásadne si nesadnú a neprelistujú noviny. Okrem iného, fakt, že Taliani nesedia v baroch alebo zmrzlinárniach má aj iné opodstatnenie, za obsluhu sa platí príplatok ( cena stúpne niekedy aj na dvojnásobok) tzv. coperto, ktoré sa platí aj v reštauráciách.
Ešte taká maličkosť, v Taliansku nie je zvykom nechávať tringelt.
Cena espressa sa pohybuje od 80 centov - 1€
Komentáre
Celkom 0 kometárov