Talianskoposlovenskykultúra 100x inak

APERITIVO

Publikované 30.07.2015 v 07:51 v kategórii Postrehy, prečítané: 613x

Čo to vlastne znamená ak Vás nejaký Talian pozve na aperitivo a prečo sa u nás tento zvyk nerozšíril až do takých rozmerov?

Aperitivo by sa dalo nazvať aj ako "olovrant pre dospelých." Idete do baru s priateľmi na pohár vína alebo drink a „zobeťe“ z pripraveného studeného bufetu (automaticky zahrnutý v cene nápoju), ktorý je bez obmedzenia množstva. Aperitivo sa pripravuje v čase okolo 17:00 -19:00, čo pre väčšinu Slovákov znamená už večera, preto by sa dalo povedať, že o ten zvyk sme sa ukrátili, no na druhej strane sme sa vynašli v kaviarniach - ak chcem „klábosiť“ s kamoškou ideme  automaticky na kávu.


A čo sa vlastne v tom studenom bufete dá nájsť? 

Začína chrumkami, arašidmi cez olivy, malé trojuholníky pizze, varené vajíčka až po ryžový šalát. Fakt všeličo.

Ak by ste predsa len chceli nájsť niečo čo by sa podobalo aperítivu, dalo by sa to prirovnať nášmu veľkonočnému pondelku – stoly prehýbajúce sa pod jednohubkami a chlebíčkami, no cieľom nie je najesť sa do sýtosti, len sa trochu občerstviť ,veď nalačno sa nepije ;-) A to isté platí aj tu.. každý si zoberie len toľko, koľko potrebuje aj keď na Vás nikto nepozerá koľko ste toho vlastne zjedli.

Spritz- veľmi obľúbený a vhodný na osvieženie počas horúcich dní. Je to prosecco zmiešané s aperolom a doplnené sódou(preto tá oranžová farba), plátok pomaranču a ľad. 

Ešte treba dodať, že ak si v talianskom bare objednáte víno, prosecco či nejaký iný drink, automaticky Vám prinesú aj niečo malé pod zub... arašidy či čipsy inokedy malé pizza kolieska ..

Komentáre

Celkom 0 kometárov

  • Neregistrovaný uživatel

    Meno: Prihlásiť sa

    Blog:

    Obsah správy*:

    Kontrolní kód*:
    Odpovedzte na otázku: Čo je dnes za deň?